top of page

Ανάπλαση Πηνειάδας / Τοποθεσία και Πληροφορίες

Ανάπλαση Πηνειάδας - Τοποθεσία & Πληροφορίες

Η κοινότητα Πηνειάδας βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της Περιφέρειας Τρικάλων, σε απόσταση μόνο 20 χιλιομέτρων από την Λάρισα. Ανήκει στο Δήμο Φαρκαδόνας και έχει 323 μόνιμους κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και μια βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας μετάλλου. Βασικές καλλιέργειες είναι το βαμβάκι, το σιτάρι, το καλαμπόκι, το τριφύλλι, προσφάτως τα φασόλια. Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει δειλά – δειλά η καλλιέργεια αμπελιού και ελιάς για την παραγωγή τοπικού οίνου – τσίπουρου και ελαιόλαδου, ενώ η μελισσοκομία δίνει ήδη το πρώτο της ανθόμελο.  

 

 

 

 

 

Ο ποταμός Πηνειός σχεδόν εφάπτεται του χωριού και μόνο 200 μέτρα τον χωρίζουν από τα πρώτα σπίτια. Το προστατευτικό ανάχωμα που είχε κατασκευαστεί την δεκαετία του 1980 δεν αφήνει το χειμερινό μένος του ποταμού να πλημυρίσει τις κατοικίες όπως έκανε στο πρόσφατο παρελθόν.  Τα δύο βουνά που αγκαλιάζουν την περιοχή, το όρος ΤίτανοςΔοβρούτσι) και το Ζαρκηνό Πάτωμα, δημιουργούν μια από τις ομορφότερες και πιο εύφορες κοιλάδες της χώρας, καθώς οι πλημμύρες του Πηνειού, μεταφέρουν ύλη που ανανεώνει συνεχώς το χώμα των χωραφιών διατηρώντας αέναα την καρποφορία τους. Η γρήγορη και ασφαλής πρόσβαση στην Πηνειάδα ενθαρρύνουν τους επισκέπτες για μια ημερήσια εκδρομή. Ενώ ο τόπος μάς φαίνεται γνωστός καθώς τον παρατηρούμε από τον διεθνή δρόμο, για την ώρα παραμένει ανεξερεύνητος αλλά πολλά υποσχόμενος.

 

 

 

 

Αξιοθέατα-δράσεις

 

Το χωριό μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη ένα πλήθος εναλλακτικών επίλογων, όπως ένα ωραίο και ήσυχο περίπατο δίπλα στον ποταμό Πηνειό. Το ψάρεμα επιτρέπεται και μια βουτιά το καλοκαίρι επιβάλλεται. Στην δυτική είσοδο του χωριού έχει ληφθεί μέριμνα για ασφαλή πρόσβαση πλεούμενων για μια υπέροχη ποταμίσια βαρκάδα. Το καθαρό και περιποιημένο γήπεδο είναι τόπος για ξεκούραση, ψυχαγωγία, παιδικά παιχνίδια και αθλητισμό. Το πόσιμο νερό του γηπέδου μπορεί να σας ξεδιψάσει κάτω από τα τεράστια δέντρα. Το κυνήγι στα δύο βουνά, την περίοδο που επιτρέπεται, είναι πλούσιο σε πέρδικες, λαγούς και αγριογούρουνα (όχι πετραχήλια!). Η ανάβαση στην αρχαία πόλη Άτραξ που βρίσκεται στο όρος Δοβρούτσι, είναι απολαυστική και ίσως κάποιος τυφλοπόντικας ξεθάψει ένα αρχαίο νόμισμα που θα βρείτε καθώς θα περπατάτε αμέριμνοι! Στην απέναντι οροσειρά, στο Ζαρκηνό Πάτωμα, διατηρούνται απομεινάρια ενός κτηρίου που λειτουργούσε ως παρατηρητήριο της τούρκικης φρουράς ως το 1881 (Καρακόλι) που ήταν και τα όρια του ελληνικού κράτους. Η θέα από το σημείο είναι ανεπανάληπτη και φτάνει ως τον Όλυμπο. Τέλος, μια βόλτα μέσα στο χωρίο θα σας δώσει έντονη την αύρα της αγροτικής παράδοσης και μια στάση στο παραδοσιακό καφενείο του χωριού για καφέ ή φαγητό είναι απαραίτητη για να εκτιμήσετε την βραδύτητα του χρόνου. Τα υπόλοιπα μυστικά του χωριού θα σας τα αποκαλύψουν οι κάτοικοι όταν φτάσετε. Φεύγοντας, μην παραλείψετε μια επίσκεψη στον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου για να ανανεώσετε την θρησκευτική σας συνείδηση. 

 

 

 

Το όνομα: η σημερινή περιφέρεια της κοινότητας Πηνειάδας είχε δοθεί ως προίκα από τον μεγαλοτσιφλικά Χρηστάκη Ζωγράφο στην κόρη του Μαρία, την μετέπειτα σύζυγο του πολιτικού Κωνσταντίνου Καραπάνου.  Εξ ου και μια αγροτική περιφέρεια ακόμα και σήμερα λέγεται «Καραπανέικα». Ο συνοικισμός αρχικά ονομαζόταν «Μαρία» τιμής ένεκεν στην κόρη του Ζωγράφου. Αργότερα μετονομάστηκε «Ζάρκο-Μαρί» γιατί διοικητικά άνηκε στην κοινότητα Ζάρκου. «Πηνειάς» έγινε επίσημα το 1954 εξαιτίας της εγγύτητας με τον ποταμό Πηνειό. Οι κάτοικοι της περιοχής ακόμα και σήμερα, δίκην αστεϊσμού, αποκαλούνται «Μαριώτες», υπενθυμίζοντας με σκωπτικό τρόπο την ιστορική ονοματοδοσία. 

bottom of page