top of page
Η τυχαία γνωριμία του νεαρού Ιζιντόρ με τον κύριο Μπλεζ
Eκδ. ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ Μάρτιος 2012 ISBN 978-960-336-752-9
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
εκδόσεις Γαβριηλίδης, 12 Σεπτεμβρίου 2012
Βασίλης Κάλφας - καθηγητής Φιλοσοφίας Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Αχιλλέας Κούμπος
Έγραψαν για το βιβλίο
Γιώργος Γιάνναρης, Συγγραφέας
Ν. ΥΟΡΚΗ 10/06/2012
"Πρόκειται για μια γραφή που αγκαλιάζει τη γη, τη φύση, τον κόσμο, τη ζωή και τον θάνατο, αλλά επίσης και τα μίση, τις κακότητες μαζί με τα λεπτά αισθήματα σε ώρα ευωχίας. Πώς μπόρεσες να απεικονίσεις και να υφάνεις ένα μεταξωτό δημιουργημα, απαλό, λείο και χαϊδευτικό στην άκρη του χεριού, του ματιού, αλλά και του αυτιού όταν διαβάζεται είτε σιωπηλά ή και φωναχτά. Τούτα δεν είναι όνειρα, με το αγκάλιασμα αυτό του διττού κόσμου (άνθρωπος-γη, άνθρωπος-γραφή) που μεταβάλλεται σε ένα πλάσμα από όπου γεννιέται ένα σύστημα φιλοσοφίας όλο ποίηση και ρυθμό..."
Στυλιανός Δημόπουλος, καθηγητής Φιλοσοφίας ΑΠΘ
(από την παρουσίαση του βιβλίου, Απρίλιος 2012, Τρίκαλα)
" Συνειδητά ή ασυνείδητα ο συγγραφέας-μας σ’ αυτήν την κοινή στο βάθος γλώσσα είναι που μιλάει, και σ’ αυτήν την πανανθρώπινη εμπειρία απευθύνεται –στη γλώσσα που είναι οικεία σε κάθε άνθρωπο, «όπου γης». Με αυτή την έννοια, αυτού του είδους η λογοτεχνία που εμείς διαβάσαμε –αλλά και στην ουσία βιώσαμε ως αναγνώστες– στην «Τυχαία Γνωριμία», όπως και σε κάθε υψηλή λογοτεχνία, είναι ένας ανθρωπισμός. Μπορεί όμως τώρα να αναρωτηθεί κανείς πώς συμβιβάζεται ο ανθρωπισμός με τις πολύ φανερές αποδομήσεις κάθε συμβατικότητας, με την εντυπωσιακή κατάλυση οποιασδήποτε χρονικής και χωρικής σπονδύλωσης των δρώμενων, με τις ηρακλείτειες «εν ταυτώ» συνυπάρξεις των πιο σκληρών και αξεπέραστων αντιφάσεων που συναντούμε στο έργο. Δεν είναι απλώς ότι συμβιβάζεται, αλλά ότι σ’ αυτό συνίσταται ο ανθρωπισμός του έργου..."
Λαμπρινή Ρεπούλιου, αναγνώστης
" Η τυχαία γνωριμία του νεαρού Ιζιντόρ με τον κύριο Μπλεζ» εκτιμάται ότι απευθύνεται κυρίως σε έμπειρους αναγνώστες κλασικής λογοτεχνίας και ανθρώπους που έχουν εντρυφήσει στη δυτική φιλοσοφία, καθώς ο συγγραφέας «σπρώχνει» αρκετά βίαια προς μια διαδικασία αυτοκριτικής και κριτικής του κόσμου. Εντούτοις εχέγγυο για την κατανόηση του βιβλίου, δεν αποτελεί τόσο η ιδιότητα ενός συγκροτημένου κοινωνικά, πολιτικά, ηθικά, αισθητικά και ψυχολογικά αναγνώστη, όσο η επιθυμία ενός αναγνώστη να ανοιχτεί άνευ ενδοιασμών σε νέες ιδέες που ίσως κλονίσουν εντός του κάποιες αντιλήψεις ή αξίες, και το ψυχικό του σθένος να προβάλλει με ειλικρίνεια στους χαρακτήρες του έργου τις δικές του σκέψεις..."
Γουρδέα Πωλίνα, κριτικός
www.bookbar.gr
" Το βιβλίο αυτό είναι ένας αναστοχασμός γύρω από κλισέ και βεβαιότητες με τις οποίες διαμορφώνουμε τη ζωή μας. Ο Αχιλλέας Κούμπος με διάθεση ανατρεπτική και γλώσσα κατανοητή δημιουργεί ένα φιλοσοφικό υπόβαθρο για την ανθρώπινη ύπαρξη. Καυστικός σε σημεία, περιπαιχτικός και υποψιασμένος πλέκει ένα κείμενο γύρω από την ψυχή και τα βάρη της. Το κείμενό του εμπεριέχει κάτι το βαθύ και ουσιώδες. Το τυχαίο που γίνεται μοιραίο μέσα στην ολότητά του..."
Link
bottom of page