top of page

Κοινωνία - Πολιτική  /  Αρθρα - Συνεντεύξεις  /  Αχιλλέας Κούμπος, εφημερίδα «Ελευθερία» Λάρισας

04 Ιανουαρίου 2017

«Ο Μέγας Κάμπος» του Αχιλλέα Κούμπου

Μια εξαιρετική ποιητική συλλογή του Αχιλλέα Κούμπου με τίτλο «Μέγας Κάμπος» κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία, μελοποιημένη από τον σπουδαίο μουσικό Γιώργο Δεσποτίδη.


Στην ποιητική συλλογή εμπεριέχονται δύο cd με τα μελόποιημένα ποιήματα, στα οποία χάρισαν τη φωνή τους σπουδαίοι ερμηνευτές όπως ο Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα, Λουκά Πανουργιάς και ο Χρόνης Αηδονίδης. Την αφήγηση κάνει η Αννέτα Καββαδία, ενώ συμμετέχουν η Δημοτική Χορωδία Τρικάλων και ο Σύλλογος Βυζαντινής Μουσικής Φαρκαδόνας «Ο Αμφίων» υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού. Το εξώφυλλο της ποιητικής συλλογής, κοσμεί έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Στον πρόλογο του βιβλίου ο Αχιλλέας Κούμπος σημειώνει :«Ο ΜΕΓΑΣ ΚΑΜΠΟΣ είναι μια Ιδέα. Μια ιδέα που ξαναβρίσκει τον χαμένο ελληνικό χρόνο μέσα από τους δρόμους που ανοίγουν οι λέξεις και η μουσική μας. Ένας ελληνικός χρόνος που μπαίνει πάλι στη ζωή μας, ξεκινώντας από τις μυθικές ή αληθινές ιστορίες της κλασικής αρχαιότητας, περνάει από βυζαντινά μονοπάτια, ακολουθεί με ευλάβεια την παράδοση με τους τσάμικους, σμυρναίικους και νησιώτικους ρυθμούς, πλησιάζει το σήμερα με τα ρεμπέτικα και τα λαϊκά τραγούδια, φτάνοντας στα σύγχρονα έντεχνα. Ο ελληνικός κάμπος μεγαλώνει όσο τα τραγούδια διηγούνται μια ιστορία ή ένα συναίσθημα, έως ότου η Μεσόγειος ανοίξει τα σύνορά της. Σε μια εποχή που η έλλειψη πίστης μάς δυσκολεύει να αισθανθούμε την Ελλάδα σαν ένα αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μας, εμείς δίνουμε τους μουσικούς και ποιητικούς μας λόγους για να ακούσουμε και να τραγουδήσουμε όλοι μαζί αυτό που είμαστε». Ο Γιώργος Δεσποτίδης έγραψε για το βιβλίο: «Ένα ταξίδι που γεννήθηκε στο μυαλό μας και το ονομάσαμε «Ο Μέγας κάμπος». Σαν Έλληνες, έχοντας πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, προσπαθήσαμε να την αποτυπώσουμε και στη συνέχεια αποφασίσαμε να τη μοιραστούμε μαζί σας, προσκαλώντας σας σε αυτές τις μουσικές και ποιητικές διαδρομές. Καλό μας ταξίδι λοιπόν».

Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΟΥΜΠΟΣ

Ο Αχιλλέας Ε. Κούμπος γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1975 στην Λάρισα και μεγάλωσε στην Πηνειάδα Τρικάλων. 
Πήγε Γυμνάσιο, καθώς και τις δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου, στην Φαρκαδόνα Τρικάλων. Τον Μάιο του 1993, με την ομάδα καλαθοσφαίρισης του 4ου Λυκείου Τρικάλων, κατέκτησε την 3η θέση στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το 4ο Λύκειο Τρικάλων το ίδιο έτος. Το Σεπτέμβριο του 1993 εισάγεται ως «διακριθείς αθλητής» στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου και ολοκληρώνει τις σπουδές τον Ιούλιο του 1999. Από το 2000 ως το 2008 αποκτά τις ειδικότητες του Αναισθησιολόγου (5 χρόνια) και του Εντατικολόγου (2 χρόνια).  Μετά από κατατακτήριες εξετάσεις το Δεκέμβριο του 2004, γίνεται δεκτός στο 2ο έτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου ολοκληρώνει τις πτυχιακές σπουδές το 2008 (κατεύθυνση  Φιλοσοφία).  Εμφανίζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά γράμματα το 2004 (συμμετοχή σε ποιητικές συλλογές στην Θεσσαλονίκη με τις εκδόσεις «Υδρόγειος»). Έχει εκδώσει θέατρο, ποίηση και λογοτεχνία με τον «Γαβριηλίδη».  Το 2012, ο σημαντικός μουσικός Γιώργος Δεσποτίδης (1954-2015) μελοποίησε την ποιητική συλλογή «ο ΜΕΓΑΣ κάμπος». 

 Αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως αναισθησιολόγος

Διαβάστε το άρθρο στο:

www.eleftheria.gr

Αναζητώντας την ελληνική ταυτότητα
bottom of page