Κοινωνία - Πολιτική / Άρθρα - Συνεντεύξεις
«Παρουσιάζονται οι γραπτές συνεντεύξεις που δόθηκαν στον Αχιλλέα Κούμπο από σημαντικούς Έλληνες καθώς και δικά του άρθρα που στοχεύουν στην «ταυτότητα των Ελλήνων»
Μια εξαιρετική ποιητική συλλογή του Αχιλλέα Κούμπου με τίτλο «Μέγας Κάμπος» κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία, μελοποιημένη από τον σπουδαίο μουσικό Γιώργο Δεσποτίδη.
Το σημερινό άρθρο είναι το τελευταίο της σειράς «αναζητώντας την ελληνική ταυτότητα». Θα εστιάσουμε σε δύο στοιχεία που θεωρώ ότι μας καθορίζουν ατομικά και συλλογικά, το «συναίσθημα» και την «αδυναμία».
10/12/2016
Ο Παναγιώτης Δόικος, είναι Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι έρευνές του αναπτύσσονται στα πεδία της οντολογίας, της γνωσιολογίας και της αισθητικής. Σήμερα μιλά στην «Ε» με την ιδιότητα του θεωρητικού του κινηματογράφου.
26/11/2016
Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις όχι μόνο να παράγει όσα χρειάζεται αλλά μπορεί να μετατραπεί στον «κήπο τις Ευρώπης» με τεράστιες εξαγωγές σε όλα τα κηπευτικά είδη * «Η φυγή των νέων και η υπογεννητικότητα τα μεγαλύτερα εθνικά προβλήματα»
«Πολίτης», σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, είναι αυτός που «μετέχει κρίσεως και αρχής», αυτός δηλαδή που συμμετέχει ενεργά στην άσκηση της πολιτικής και νομοθετικής εξουσίας.
Ο πολίτης σε αυτή την περίπτωση ταυτίζεται με τον κυρίαρχο στο πολιτικό στερέωμα, σε αντίθεση με τον υπήκοο, που εξαναγκάζεται να τηρήσει τους νόμους του εκάστοτε εξουσιαστή.
05/11/2016
Η κυρία Κυριακή Καπλανίδου, είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Αθλητικής Διοίκησης στο University of Florida των ΗΠΑ.
Είναι απόφοιτη του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στην αθλητική διοίκηση και αναψυχή από το πανεπιστήμιο Loughborough στην Αγγλία και διδάκτωρ του Michigan State University.
Αρχαία Ελλάδα και Ορθοδοξία: η πίστη ότι είμαστε οι απόγονοι και η συνέχεια δύο παρελθόντων, εντελώς ανεξάρτητων μεταξύ τους, εκτός από απογοητευτική είναι και αθεράπευτη. Εννοώ, φυσικά την σχέση μας με την Αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο, δύο κοσμοθεωρίες εκ διαμέτρου αντίθετες..
Η έννοια του συμβολαίου αποκτά νόημα όταν οι άνθρωποι, οι οργανισμοί,οι εταιρίες, τα έθνη, αποφασίζουν ελεύθερα να συνάψουν μια συμφωνία που θα καθορίζει και θα ρυθμίζει τις μεταξύ τους σχέσεις.
23/07/2016
«Το «εθνικό κράτος» ανέλαβε να διεκπεραιώσει πολλά έργα: έγινε κράτος δικαίου, έγινε κοινωνικό κράτος, πρωτίστως εξασφάλισε την ελευθερία του ατόμου κατά τον Hegel. Το σύγχρονο κράτος ως πολιτική συλλογικότητα αναλαμβάνει νέες εργασίες και νέα πολιτικά έργα να εκτελέσει. Ποια είναι αυτά; Η ιστορική εξέλιξη, η οποία δουλεύει ως υπόγεια μηχανή στο μυαλό του ανθρώπου θα δείξει πώς και πού θα οδηγηθούμε στη μελλοντική ανθρώπινη πορεία μας»
16/07/2016
Αναζητώντας την ελληνική ταυτότητα: Πού είναι τα σύνορα της Πατρίδας;
Ήδη από πολύ νωρίς τέθηκε το πρόβλημα των γεωγραφικών συνόρων που θα προσδιορίζουν την ελληνική επικράτεια.
25/06/2016
Αναζητώντας την ελληνική ταυτότητα: Δεν είμαστε αρχαίοι Έλληνες
«Σε τούτα δω τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει» ομολογεί (και μονολογεί) ο Ρίτσος! Μου φαίνεται ότι και οι ποιητές έβαλαν το χεράκι τους στη δημιουργία των νεοελληνικών μύθων και σήμερα θα κάνουμε μια προσπάθεια να αποκαθηλώσουμε έναν από αυτούς μήπως και μπορέσουμε να βρούμε τη δική μας ταυτότητα.
11/06/2016
«Σημερινή καλεσμένη της στήλης είναι η ψυχολόγος (ΑΠΘ) κα Ανθή Αργυρούδη. Θα μας μιλήσει για την οικογένεια, τον γάμο, την ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα αλλά και την βία που υφίστανται σήμερα οι γυναίκες.
Όταν ξεκινούσα τη συγγραφή του αφιερώματος «αναζητώντας την ελληνική ταυτότητα», αυτόματα θεώρησα σκόπιμο να ξεκινήσω με την έρευνα των ονομάτων «Ελλάδα» και «Έλληνας». Τι πιο φυσικό, είπα, από το να προσδιορίζει την ταυτότητά μας το όνομά μας; Όμως μετά από ορισμένες δεύτερες σκέψεις, συνειδητοποίησα ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
22/04/2016
«Σημερινός καλεσμένος της στήλης είναι ο σημαντικός οικονομολόγος κύριος Κωνσταντίνος Μελάς. Είναι διδάκτορας (Ph.D) του τμήματος Αστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στα Διεθνή Νομισματικά.»
Τη γέννηση του ελληνικού κράτους είναι αδύνατον να τη συλλάβουμε ξεχωριστά από την επίδραση που άσκησαν το Πατριαρχείο, οι Φαναριώτες και οι Οθωμανοί - ας παρακάμψουμε στο σημείο αυτό την εξ αντιτυπίας επίδραση της γαλλικής επανάστασης.
26/03/2016
«Σημερινός καλεσμένος ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Νίκος Μαραντζίδης. Διευθύνει το «Τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών», ενώ το γνωστικό του αντικείμενο είναι η «Πολιτική και Κοινωνικές Ταυτότητες».
05/03/2016
Η έννοια της ταυτότητας ενός έθνους πολλές φορές αποκτά το περιεχόμενό της στη βάση προφορικών μυθευμάτων, ιστορικής χάλκευσης αλλά και μεταφραστικών παρανοήσεων. Ειδικά στην περίπτωσή μας, στην κυριολεξία χαθήκαμε στη γαλλική μετάφραση -και εξηγώ τι εννοώ.
Νικόλαος Μπαλαμούτσος, Εντατικολόγος και καθηγητής Αναισθησιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
06/02/2016
Αναζητώντας την ελληνική ταυτότητα - Β' Μέρος
Η επίδραση της Γαλλίας, η προεπαναστατική πρόοδος και η σημασία της πρωτεύουσας..
29/01/2016
«Σημερινός καλεσμένος είναι ο συνθέτης και ενορχηστρωτής, κύριος Νίκος Αντύπας. Έχει συνεργαστεί με τον Μανώλη Ρασούλη, τον Γιώργο Νταλάρα, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Θάνο Μικρούτσικο κ.ά.
02/01/2016
Αναζητώντας την ελληνική ταυτότητα: το πρόβλημα της «ελληνικότητας»
Καλή χρονιά με υγεία και κυρίως με φώτιση. Το γεγονός είναι αληθινό: όταν ευχήθηκαν στον παπα-Γιάννη της Φαρκαδόνας «υγεία», αυτός απάντησε σε έντονο ύφος: «Όχι μόνο υγεία, πρώτα φώτιση! Τι να την κάνεις την υγεία αν είσαι δολοφόνος!»
05/12/2015
«Είμαστε όλοι φιλελεύθεροι»
Η ενημέρωση και η ψυχαγωγία είναι οι δύο κυριότεροι σκοποί μιας εφημερίδας. Μια τρίτη διάσταση είναι η παράθεση θέσεων-απόψεων ή προτάσεων. Η μελέτη και η ερμηνεία της Ιστορίας εντάσσεται σε αυτή τη διάσταση. Με αυτό θα ασχοληθώ στα επόμενα κείμενα, η δική μου όμως θέση απέναντι στην Ιστορία δεν σχετίζεται τόσο με την επιστημονική ακρίβεια των πηγών και των γεγονότων. Εστιάζει κυρίως στην αναζήτηση της «αληθεστάτης πρόφασης», των αιτίων δηλαδή και των κινήτρων, που κρύβονται μέσα σε αυτά και μας βοηθά στην κατανόηση της ταυτότητας του Έλληνα και όχι μόνο στην καταγραφή της ιστορίας του.
28/11/2015
Ανδρέας Τάκης: Ελευθερία υπάρχει μόνο μέσα στο νόμο
Σήμερα καλεσμένος της στήλης είναι ο κύριος Ανδρέας Τάκης, επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Το γνωστικό του αντικείμενο είναι η Φιλοσοφία και Μεθοδολογία του Δικαίου.
08/11/2015
«Οφείλουμε να κάνουμε απόβαση ανθρωπιάς»
Η απελπισία γεννά παραφροσύνη. Ο πόλεμος στη Συρία και οι φανατικοί Ισλαμιστές δημιουργούν τα τεράστια προσφυγικά ρεύματα και καθημερινά γινόμαστε «τηλεοπτικοί αυτόπτες μάρτυρες» μιας ακόμα τραγωδίας. Δεν είναι του παρόντος να ψάξουμε και να δικάσουμε τους υπαίτιους.
31/10/2015
Ένας γνωστός μου, φανατικός δεξιός, κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα δεινά του τόπου. Έλεγε ότι μέσα σε 7 μήνες διέλυσε τη χώρα, έκλεισε τις τράπεζες, αύξησε την ανεργία, έφερε μνημόνια που θα πληρώσουμε όλοι μαζί. Του απαντούσα ότι είναι άδικο να τα φορτώνει μόνο σε ένα κόμμα και ότι θα έπρεπε να αναγνωρίσει τα τεράστια λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων.
10/10/2015
Στους μειοδοτικούς διαγωνισμούς η λογική του δημοσίου είναι να πληρώσει όσο το δυνατόν λιγότερα. Από την άλλη, η λογική του επιχειρηματία είναι να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη. Επομένως, οι δύο λογικές συγκρούονται. Όμως οι διαγωνισμοί πρέπει να γίνουν έστω και όταν η λογική χάνεται.
03/10/2015
Ο επικοινωνιολόγος Neil Postman έλεγε ότι η παρακμή της τυπογραφίας και η επικράτηση της τηλεόρασης ήταν αναμφισβήτητα το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός του 20ού αιώνα. Με την «εικονοποίηση της είδησης» βρέθηκε ο αμεσότερος και ταχύτερος τρόπος για να μαθαίνουμε τα νέα. Η τηλεόραση και το διαδίκτυο είναι το μέσον αυτής της αλλαγής.
26/09/2015
ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΤΖΙΩΚΑ: «Η εγκατάλειψη της παιδείας καθιστά τον άνθρωπο βάναυσο»
Σήμερα καλεσμένη της στήλης - ένεκα Σεπτεμβρίου-, είναι η εκπαιδευτικός κυρία Πηνελόπη Τζιώκα, διδάκτωρ Φιλοσοφίας και διδάσκουσα στο Τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι σχολική σύμβουλος Φιλολόγων στον νομό Σερρών, με 33 χρόνια εμπειρίας στη σχολική εκπαίδευση.
28/08/2015
Φίλιππος Δρακονταειδής: «Να αναζητάς αυτό που σου πρέπει και όχι αυτό που θέλεις»
Σήμερα καλεσμένος είναι ο κύριος Φίλιππος Δρακονταειδής, ένας από τους σημαντικότερους πεζογράφους-μεταφραστές αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και ειδικός σύμβουλος σε θέματα πολιτισμού.
25/07/2015
Στ. Μπένος: Να κυριαρχήσουν οι δυνάμεις της αλήθειας, των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων
Σήμερα καλεσμένος της στήλης είναι ο κύριος Σταύρος Μπένος, πρόεδρος της κίνησης πολιτών «Διάζωμα», ενός εθελοντικού σωματείου, που στόχο έχει την προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης. Είναι ο εμπνευστής των ΚΕΠ, ενώ έχει διατελέσει δήμαρχος Καλαμάτας και υπουργός Πολιτισμού.
27/06/2015
Βασίλης Κάλφας: «Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε ο εκλεκτός λαός»
Σήμερα καλεσμένος της στήλης είναι ο κύριος Βασίλης Κάλφας, καθηγητής Συστηματικής Φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
05/09/2015
H επανάληψη μπορεί να μας κάνει πιο επιδέξιους, πιο αποτελεσματικούς, καλύτερους γνώστες ενός αντικειμένου. Όταν, για παράδειγμα, ο εργάτης μηχανικά επαναλαμβάνει την ίδια κίνηση στο εργοστάσιο, γίνεται όλο και πιο κατάλληλος για τη συγκεκριμένη εργασία. Βασική προϋπόθεση, να την μάθει εξαρχής σωστά. Όμως, τι μπορούμε να περιμένουμε από κάποιον που για τριάντα χρόνια συσκευάζει σταφύλια ή φτιάχνει σιδερένιες βίδες; Τελειοποιείται ο εργάτης ενώ υποβιβάζεται ο άνθρωπος, η σκέψη του.
01/08/2015
Οι Αγγλοσάξονες προτείνουν δύο τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων: το «management crisis» και το «prevention management». Ελληνιστί, «διαχείριση κρίσης» και «πρόληψη κρίσης». Η έννοια της πρόληψης στην Ελλάδα δεν έχει καλλιεργηθεί ούτε σε ατομικό επίπεδο, ούτε σε συλλογικό. Αντίθετα, είμαστε συνηθισμένοι να αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα όταν εκδηλωθεί.
11/07/2015
Βάσει του στερεότυπου, στην Ευρώπη και την Αμερική αντιμάχονται η Αριστερά και η Δεξιά με ενδιάμεση στάση τον Φιλελευθερισμό. Η Αριστερά θεωρεί την ισότητα ως τη βασική αρχή που πρέπει να διέπει τη δημοκρατία. Πρακτική εφαρμογή της ισότητας είναι κάποιο είδος σοσιαλισμού, όπως ισχύει σε πρώην Σοβιετικές χώρες ή τη Βενεζουέλα.
04/07/2015
Βρισκόμαστε το 406 π.Χ. Οι Σπαρτιάτες την «πάτησαν» στις Αργινούσες από τους Αθηναίους, αλλά απτόητοι ετοιμάστηκαν για ρεβάνς. Άρχισαν να πολιορκούν από ξηράς την Αθήνα και όρισαν ξανά ως «ἐπιστολέα ὕπαρχον» τον Λύσανδρο, έναν εξαιρετικό στρατιωτικό. Να σημειωθεί ότι αυτή η προσωπικότητα δέχτηκε να υποβιβαστεί σε ύπαρχο προκειμένου να αναλάβει την ηγεσία του στόλου, γιατί δεν δικαιούνταν να ξαναδιοριστεί ναύαρχος.
13/06/2015
Εις το όνομα της επιστήμης και της αριθμητικής
Αν προσέξει κανείς αυτούς που καλούνται να εκφράσουν δημόσιο λόγο, είτε έχουν ακολουθήσει ανώτατες σπουδές και κατέχουν δημόσια και κυβερνητικά αξιώματα ή υψηλές κοινωνικές και οικονομικές θέσεις, είτε είναι εκλεγμένοι εκπρόσωποι -από έναν αγροτικό σύλλογο μέχρι τους ευρωβουλευτές.
◄
1 / 1
►